OM VERONICA 

VERONICA LINARFVE

Född: I Göteborg. Flyttade till Stockholm år 2000

Utbildning: Beteendevetare, journalist och copywriter

Familj: Gift med Mathias. Barnen Emilia (20 år) och Jacob (snart 18)

Arbetar idag med: Utöver författarskapet driver jag produktions- och kommunikationsbyrån In Good Company. Projektleder, skriver texter, skapar kampanjer. 

Har tidigare arbetat som: Chefredaktör på resemagasin, journalist och kommunikatör. 

Tre bästa reseminnen som resereporter: Att bo med Mayaindianer i Guatemalas djungel, sova med krokodiler (små gulliga sötvattenkrokodiler, men ändå) i Australien och simma med delfiner i Söderhavet. 


Litterära förebilder: Liane Moriarty, Marian Keys och Gail Honeyman.

En sjuk mamma och inga böcker att läsa.
Ungefär så började min författarkarriär.

Jag föddes i Göteborg år 1975 och tillbringade stora delar av min uppväxt på en segelbåt. På båten fanns uteslutande böcker om knopar, jag insåg tidigt att om jag ville läsa något annat fick jag skriva det själv. Min mamma var mycket sjuk. Flera gånger var hon nära döden, men det var inget vi pratade om. Samtidigt funderade jag på hur länge hon kunde överleva. Skrivandet blev en plats att utforska svåra ämnen.

Berättelserna handlade alltid om en flicka vars mamma eller pappa dog. Oftast dog flickan också och det var inte så dumt, för då kom de i samlad tropp till himlen och där var alla friska. Dessutom fick man äta obegränsat med glass, ha hur många husdjur som helst och det fanns inga maträtter som innehöll lök eller svamp. Mamma kämpade länge, men dog den 9 augusti 1993. Då var jag sjutton år.

I samband med mammas död la jag bort pennan. Det fanns inga lyckliga slut att skriva.

Mentalt stark

Jag gick in i autopilotläge och blev jätteduktig. ”Vi beundrar din mentala styrka!” berömde människor omkring mig. För att hålla de smärtsamma känslorna på avstånd höll jag mig ständigt sysselsatt. Pluggade heltid och jobbade – samtidigt. Jag hade ju så lätt för att lära! Tre utbildningar blev det. Beteendevetare (naturligtvis läste jag psykologi men jag vågade vid den tiden inte gå till en psykolog). Jag blev journalist och copywriter. Gjorde karriär på världens största bemanningsföretag, flyttade från Göteborg till Stockholm.

Via jobbet träffade jag min man, Mathias. Det var då skalet började krackelera. En kväll berättade jag om min uppväxt och sjuka mamma. Mathias frågade om jag inte var ledsen och ville gråta? ”Du är alltid så glad, men jag är inte rädd för din sorg”, sa han. Det var som att trycka på en knapp. Dammluckan öppnades och jag föll omkull av kraften och smärtan. Han satt kvar i min sorgflod och höll min hand.

Idag bor vi i Åkersberga norr om Stockholm. Vi har två barn som hunnit bli nästan vuxna. Okej, de är vuxna. Vår dotter är 20 år och sonen 18 år. De är mitt allt.

Driver eget företag

Sedan 2006 driver jag eget företag, kommunikations- och produktionsbyrån In Good Company. Vi arbetar nätverksbaserat och är ett härligt gäng som hjälper företag och organisationer att få uppmärksamhet. Bland mina uppdragsgivare de senaste åren kan nämnas Kungliga Operan, Nationalmuseum, Kulturhuset Stadsteatern, Hemköp, Företagarna, Hotell- och Restaurangfacket, Bonniers Konsthall, Prins Eugens Waldemarsudde och CirkusMania.

Sovit med krokodiler och bevakat jordens undergång i Guatemala

Under tio års tid jobbade jag för olika tidningar och magasin. Resor, mat och äventyr var mina specialområden. Jobbet innebar att resa jorden runt. Aftonbladet, DN, SvD, Äventyr, Turist, När&Fjärran är några av alla de tidningar jag skrev för, innan jag landade som redaktionschef på resemagasinet Äventyr. Därefter blev jag redaktör på världens största outdoormagasin Outside och sedan chefredaktör på Escape, ett drömjobb kan man tänka. Det var det också. Ibland. Men det var också väldigt tufft och det dröjde inte länge förrän jag hade underlag till en hel roman. Den påhittade berättelsen om redaktören Louise Locke, alias Miss Lyckad, blev min debutroman och kom 2018.

Kollapsen

Som ni förstår har det alltid varit full fart framåt. I mars 2024 kommer min fjärde bok, Bidrottningen. Det är en underhållande roman med allvarlig underton – om stress, bin och ofrivillig kafkaliknande förvandling. Inspirationen till boken fick jag för några år sedan. Då surrade jag, precis som bokens huvudperson Gabriella, runt i tillvaron och skötte jobb, hem, barn och hus – och när min 92-årige farfar vägrade flytta från huset han bodde i, och inte heller släppte hemtjänsten över tröskeln, snurrade jag in honom i mitt ekorrhjul. När farfar dog, dog även en bit av mig. Jag kollapsade och precis som Bidrottningens huvudperson drabbades jag hårt och tappade håret, minnet, känseln, fick värre tinnitus och kunde inte prata sammanhängande.
 
Idag är jag frisk och pratar gärna och ofta om vikten av återhämtning. Glöm aldrig den. Mer om Bidrottningen kan du läsa här.

Lycka, ekonomi och bin

Mina två första romaner handlar om lycka. I huvudet på Miss Lyckad undrar Louise Locke vad lycka är och i uppföljaren inser hon att det är skillnad på att lyckas och att känna sig lycklig. Min tredje bok är en fackbok om ekonomi. Den skrev jag tillsammans med Mia Ingelström, financialfitness.se. Kanske känner du igen dig i att folk säger ”du måste ta tag din pension”, ”kolla upp ditt sparande” och ”se över dina försäkringar” … Men ingen säger HUR. Därför skrev vi en konkret handbok som i 9 träningspass ger dig total kontroll över pengarna. Har du inte läst den ännu, gör det. Du har inte råd att vänta.

Och som sagt, nu finns Bidrottningen ute. Med Bidrottningen får du möta en ny sida av mitt författarskap, jag hoppas så att du kommer tycka om den.

Vill du följa min vardag finns jag på instagram: veronicalinarfve